środa, 9 lutego 2011

ADAM I EWA

zdjęcieADAM I EWA

biszkopt:
4 jaja
1 szkl cukru
1 szkl mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

mus:
2 puszki mandarynek
2 szkl soku pomarańczowego
2 budynie waniliowe
2 opakowania herbatników zwykłych (”Petitki”)
2 opakowania herbatników czekoladowych (”Petitki”)
4 opakowania śmietan-fix
1/2 litra śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru

Biszkopt upiec w dużej prostokątnej formie,wystudzić,zdjąć skórkę (wierzch) i nasączyć wodą z sokiem cytrynowym.Na biszkopcie ułożyć odcedzone mandarynki.Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego ugotować budyń (w 1/2 szkl.soku rozpuścić 2 budynie,wlać na gotujący się pozostały sok,mieszać aż zgęstnieje) Gorący budyń wyłożyć na ciasto z mandarynkami.Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami.Wyłożyć na budyń.Na wierzchu ciasta układać herbatniki w szachownicę.
Łącznie soku użytego do gotowania budyniu nie powinno być więcej niż 3/4 litra.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz