czwartek, 17 lutego 2011

DESER POMARAŃCZOWY

Deser pomarańczowo-jogurtowy
Składniki
dla 2 osób
Pomarańcze, 2
Jogurt naturalny bez cukru, 1 mały
sok z pomaranczy, 
cukier wanilinowy, 1
cukier, 2 łyżki
żelatyna, 3 łyżeczki
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min
1. Pomarańcze sparzyć. Zetrzeć na tarce skórę z pomarańczy na wiórki.

2. Do garnka wlać około 4-5 łyżek wody, wsypać do tego cukier i wiórki z pomarańczy. Gotować na małym ogniu około 5 minut. Następnie ten syrop odsączyć na sicie.

3. Z tych pomarańczy, z których starliśmy wiórki wycisnąć sok. Ten sok połączyć z jogurtem i syropem z wiórek pomarańczy. Dodać cukier wanilinowy i żelatynę, Wszystko zmiksować. Przelać do naczynek i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.

4. Zamiast jogurtu można dać serek mascarpone, żelatynę można zastąpić galaretką pomarańczową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz