poniedziałek, 14 lutego 2011

SAŁATKA Z FETĄ

sałatka z fetą i wędzonym łososiem
Składniki
dla 4-6 osób
ser feta, kostka
łosoś wędzony, 200-300 gram
Ogórek szklarniowy, 1
papryka słodka czwrwona (lub inna), 1
por, kawałek
szczypior, pęczek
pomidor, 1
kapusta pekińska, pół małej głowki
rzodkiewki, kilka 5-6
bazylia, 2-3 łyżki
zioła prowansalskie, 1 łyżka
pieprz, 1 łyżka
cukier, 1 łyżezka
oliwa z oliwek, 1 łyżka
ocet winny, 1 łyzeczka
sok z cytryny, 1 łyzeczka
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 20 min
1. Pokroić pora i szczypiorek na drobno. Porwać kapustę na kawałki (zamiast kapusty pekińskiej może być dowolna sałata). Warzywa pokroić w kostkę.

2. Oczyścić łososia ze skórki i również pokroić w kostkę.

3. wymieszać warzywa z łososiem, posypać przyprawami i polać oliwą, octem, sokiem z cytryny i ponownie wymieszać.

4. Pokroić fetę w kostkę i wymieszać delikatnie z warzywami i łososiem. Ewentualnie doprawić według własnego gustu. Sałatka jest już gotowa do spożycia, można ja odstawić do lodówki i odczekać aż się przegryzie. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz