wtorek, 15 lutego 2011

CIASTO Z KRÓWKĄ I MASĄ BUDYNIOWĄ

Ciasto (kruche) z krówką i masą budyniową
Składniki
dla >6 osób
CIASTO:, 
masło,, kostka 200 g
mąka, 3 szkl.
zółtka, 4 szt.
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
cukier waniliowy/wanilinowy, 1 saszetka
cukier, pół szklanki
MASA KRÓWKOWA albo krówki, ilość według uznania, polecam kruche krówki (nie ciągutk
MASA BUDYNIOWA:, 
mleko, 0,75 l.
budyń śmietankowy/waniliowy, 2 saszetki
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 90 min
1. Zagniatamy wszystkie składniki na ciasto. Dzielimy na 2 części, chłodzimy w zamrażalce 20 minut lub w lodówce 40 min.

2. Przygotowujemy masę krówkową gotując puszkę w garnku z wodą. Puszka ma być prawie cała zanurzona w wodzie i gotujemy ok 30 minut. Jeżeli mamy cukierki krówki to kroimy je w kosteczkę i wykładamy na cieście.

3. Przygotowujemy masę budyniową. Przepis taki sam jak na opakowaniu, ale używamy tylko 1 litr mleka. Studzimy.

4. Do wysmarowanej blachy tłuszczem i wysypanej mąką wykładamy na dno 1 część ciasta, na to wylewamy masę budyniową, wykładamy krówkę, a drugą część ciasta ścieramy na tarce o najgrubszych oczkach tak aby pokryła cały wierzch.

5. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w 180`C, ale doglądajcie go, bo ja mam stary piekarnik, być może w innym będzie szybciej gotowy.

6. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz