
Składniki
dla 2 osóbbiszkopty (okrągle lub podłużne), pół opakowania
serek mascarpone, 1 opakowanie (25 dkg)
żółtka, 3 szt
kawa rozpuszczalna, 2 łyżeczki
kakao, kilka łyżek
kieliszek alkoholu, amaretto, rum, likier kawowy lub wódka
cukier waniliowy, 1 opakowanie
cukier kryształ, 1 łyżka
serek mascarpone, 1 opakowanie (25 dkg)
żółtka, 3 szt
kawa rozpuszczalna, 2 łyżeczki
kakao, kilka łyżek
kieliszek alkoholu, amaretto, rum, likier kawowy lub wódka
cukier waniliowy, 1 opakowanie
cukier kryształ, 1 łyżka
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min1. Żółtka ubijamy na puszystą masę z cukrem zwykłym i waniliowym, następnie dodajemy serek Mascarpone. Chwilę ubijamy po czym wstawiamy do lodówki.
2. Kawę zalewamy wrzątkiem (pół szklanki) i odstawiamy do ostudzenia. Następnie wlewamy do niej alkohol.
3. Przygotowujemy pucharki (ja z braku odpowiednich pucharków zrobiłam w dużych szklankach). Biszkopty zanurzamy z kawie z alkoholem (muszą dobrze naciągnąć płyn) i układamy na dnie pucharków. Posypujemy kakaem i nakładamy warstwę serka Mascarpone (do połowy pucharków). Znowu posypujemy kakaem i ponownie układamy warstwę namoczonych biszkoptów. Znowu kakao i na sam wierzch serek.
4. Owijamy w folie aluminiowa i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. Przed podaniem posypujemy kakaem i dekorujemy biszkoptem.
2. Kawę zalewamy wrzątkiem (pół szklanki) i odstawiamy do ostudzenia. Następnie wlewamy do niej alkohol.
3. Przygotowujemy pucharki (ja z braku odpowiednich pucharków zrobiłam w dużych szklankach). Biszkopty zanurzamy z kawie z alkoholem (muszą dobrze naciągnąć płyn) i układamy na dnie pucharków. Posypujemy kakaem i nakładamy warstwę serka Mascarpone (do połowy pucharków). Znowu posypujemy kakaem i ponownie układamy warstwę namoczonych biszkoptów. Znowu kakao i na sam wierzch serek.
4. Owijamy w folie aluminiowa i wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na noc. Przed podaniem posypujemy kakaem i dekorujemy biszkoptem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz