poniedziałek, 14 lutego 2011

PRZEZ ŻOŁĄDEK DO SERCA

"Przez żołądek do serca" - jego serca

To dobrze wszystkim znane powiedzenie w dniu św. Walentego nabiera zupełnie innego znaczenia - za sprawą afrodyzjaków. Powiemy Wam jakie potrawy przygotować na romantyczną kolacje w dniu zakochanych aby zaostrzyć apetyt i rozbudzić zmysły.
Najbardziej na zmysły oddziałują ostrygi (swoim kształtem przypominają kobiece narządy płciowe), które wzmagają pożądanie, powodują wzrost poziomu hormonów płciowych. Jeśli tylko wasz ukochany lubi skorupiaki, możecie na przystawkę podać Zapiekane ostrygi.
Składniki na 2 porcje :
- 6 świeżych ostryg
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 małego ząbka czosnku
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1 cytryna
- 1 łyżka masła
Opis przygotowania:
1. Ostrygi otworzyć i wraz z dolną połówką muszli ułożyć na blaszce do zapiekania.
2. Na rozgrzanym maśle lekko przesmażyć przeciśnięty czosnek, dodać siekaną natkę pietruszki i po krótkiej chwili zdjąć z ognia.
3. Ostrygi polać masłem czosnkowym, skropić delikatnie sokiem z cytryny i posypać parmezanem.
4. Zapiekać chwilkę w nagrzanym do 200 st. C piekarniku (funkcja grill).
W naszej przystawce równie ważne znaczenie co ostrygi mają pietruszka i czosnek, które także posiadają afrodyzjakalne właściwości. Dawniej w Niemczech niektóre domy publiczne nosiły w nazwie słowo 'pietruszka' ponieważ wierzono, że warzywo to jest w stanie uwolnić człowieka od wszelkich zahamowań psychicznych. Natomiast czosnek jako afrodyzjak stosowany był już przez Rzymian, którzy przygotowywali z niego miłosne napoje.
Ożyw uśpione zmysły!
By podwyższyć poziom serotoniny (składnik hormonu szczęścia) w organizmie, jako danie główne proponujemy mniej drastyczne rozwiązania niż w Hiszpanii, gdzie za afrodyzjak uznaje się jądra byków lub na Węgrzech, gdzie królują kogucie grzebienie. Aby zwiększyć libido naszego wybranka wystarczy podać danie, które będzie zawierało wieprzowinę. Mięso z tego gatunku uważane jest za naturalną Viagrę! Jako danie główne podajmy Polędwiczki ze śliwką .
Skłądniki:
Składniki na 4 porcje:
- 2 polędwiczki wieprzowe po ok. 40 dag każda
- 20 śliwek
- sól czosnkowa
- pieprz
- papryka
- rozmaryn
- cynamon
- cukier
- olej
Sposób przygotowania:
1. Polędwiczki opłucz natrzyj solą czosnkową, pieprzem, cukrem, rozmarynem, papryką i cynamonem.
2. Skrop oliwą i odstaw na około 30-40 minut (sól i cukier powinny się w tym czasie rozpuścić).
3. Zamarynowane polędwiczki ułóż na grillu lub patelnii, piecz obracając około 25-30 minut.
4. Na 10 minut przed końcem opiekania na ruszcie ułóż śliwki.
5. Polędwiczki, pokrój w grube plastry, podaj ze śliwkami i pieczywem.
6. Na 5 min przed końcem dodaj śliwki.
Warto pamiętać, że nasze zmysły potrafi rozbudzić także rozmaryn, a kawalera smutasa zmieni w wesołka... cynamon, który działa rozweselająco.
Rozkosz dla podniebienia
Kto nie oglądał filmu "Czekolada" niech żałuje, albo najlepiej niech od razu pobiegnie do wypożyczalni DVD i nadrobi zaległości. Czekolada ma zbawienny wpływ na nasz organizm, a co za tym idzie na nasze samopoczucie. Budzi przyjemnie skojarzenia dlatego zwieńczeniem romantycznej kolacji, pełnej zmysłowych doznań, wzmagającej pożądanie może być deser z czekoladą w roli głównej. Na dworze Ludwika XVI zaproponowanie damie filiżanki czekolady równało się z zaproszeniem jej do łóżka...
Królewski mus czekoladowy
Składniki na 4 porcje:
-10 dag czekolady mlecznej
-10 dag czekolady gorzkiej
-15 dag margaryny
-6 jajek
-3 łyżeczki cukru waniliowego
-listki świeżej mięty (do dekoracji)
Sposób przygotowania:
1. Oba rodzaje czekolady dobrze schładzam w lodówce. Po wyjęciu trę na tarce. Do utartej czekolady wsypuję cukier waniliowy.
2. Margarynę rozpuszczam na parze, dodaję utartą czekoladę wymieszaną z cukrem waniliowym. Przez cały czas dokładnie mieszam. Kiedy wszystkie składniki połączą się na jednolita masę, odstawiam do ostygnięcia.
3. Przestudzoną masę mieszam z żółtkami jajek. Dodaję ubitą na sztywna pianę z białek. Całość delikatnie mieszam.
4. Mus przekładam do pucharów i wstawiam do lodówki na godzinę. Przed podaniem pucharki dekoruję bibułkowymi parasolkami i listkami mięty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz