poniedziałek, 14 lutego 2011

DROŻDŻOWE SERDUSZKA

Drożdżowe serduszka
Składniki
dla 4-6 osób
mąka, 3 szklanki
masło, 0,5 kostki
drożdże, 5 dag
jajka, 2 szt
mleko, 0,5 szklanki
cukier waniliowy, 1 torebka
cukier, 5 łyżek
sól, 1 szczypta
otarta skórka, 1 cytryna
gruby cukier do posypania, 
mały słoiczek gęstej konfitury, 
jajko do posmarowania serduszek, 
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min
1. Mąke wsypać do miski , zrobić wgłębienie na środku mąki i wkruszyć drożdże , wlać letnie mleko i wymieszać łyżką z odrobiną mąki.Odstawić do wyrośnięcia.Jajka utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym i skórką cytrynową.Wlać do wyrośniętych drożdży i wyrobić ciasto.Na końcu dodać stopione masło.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi objętość zagnieść i cięko rozwałkować.Wycinać foremką serduszka.Na jedno serduszko nałóż odrobinę konfitury i przykryj drugim serduszkiem , zlep brzegi.Odstawić do wyrośnięcia na kilka minut.Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać cukrem.Piec około 20 minut w 180 stop.Wierzch mozna posypać cukrem pudrem.Życzę smacznego.

Uwaga:zamiast konfitury można dać kostki czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz