Składniki
- masło 3 łyżki
- mleko 1 szklanka
- drożdże 20 g
- cukier 4 łyżki
- rodzynki 50 g
- skórka pomarańczowa 50 g
- mąka pszenna 1,5 szklanki
- skórka z cytryny 1 łyżeczka
- jajka 1 szt.Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka letniego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 3 łyżki masła (stopionego i przestudzonego)
- 50 g rodzynek
- 50 g smażonej skórki pomarańczowej (rozdrobnionej blenderem na mniejsze kawałki)
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
Drożdże wkruszyć do miski, utrzeć z 1/3 szklanki letniego mleka, 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy rozczyn podwoi objętość, dodać pozostałe mleko i mąkę, połączyć z żółtkiem utartym z resztą cukru na gładką masę. Wlać letnie stopione masło i ucierać (rózgą) aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Dodać rodzynki oraz skórki cytrusów, wymieszać, przykryć i odstawić.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, kłaść łyżką niewielkie placki na rozgrzany na patelni olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz