środa, 16 lutego 2011

RACUCHY BAKALIOWE

Składniki
  • masło 3 łyżki
  • mleko 1 szklanka
  • drożdże 20 g
  • cukier 4 łyżki
  • rodzynki 50 g
  • skórka pomarańczowa 50 g
  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • skórka z cytryny 1 łyżeczka
  • jajka 1 szt.Składniki:
    - 1,5 szklanki mąki pszennej
    - 1 szklanka letniego mleka
    - 20 g świeżych drożdży
    - 4 łyżki cukru
    - 1 żółtko
    - 3 łyżki masła (stopionego i przestudzonego)
    - 50 g rodzynek
    - 50 g smażonej skórki pomarańczowej (rozdrobnionej blenderem na mniejsze kawałki)
    - 1 łyżeczka skórki startej z cytryny


    Drożdże wkruszyć do miski, utrzeć z 1/3 szklanki letniego mleka, 1 łyżką mąki i 1 łyżeczką cukru. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Kiedy rozczyn podwoi objętość, dodać pozostałe mleko i mąkę, połączyć z żółtkiem utartym z resztą cukru na gładką masę. Wlać letnie stopione masło i ucierać (rózgą) aż powstanie gładkie, elastyczne ciasto. Dodać rodzynki oraz skórki cytrusów, wymieszać, przykryć i odstawić.

    Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, kłaść łyżką niewielkie placki na rozgrzany na patelni olej. Smażyć z obu stron na złoty kolor.

    Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz