niedziela, 6 lutego 2011

MIELONA ZAPIEKANKA

zdjęcieMIELONA ZAPIEKANKA
- makaron (opakowanie 400g) rurki, świderki, kolanka, muszelki (jest to obojętne-makaron nie może być tylko bardzo drobny)
- mięso mielone ok 1 kg (dowolne)

- pieczarki od 0,5-1 kg

- 3 duże główki cebuli

- sos pomidorowy, meksykański, fix do spagetti bolognese, napoli, zmieszany ketchup z przecierem pomidorowym jest to obojętne i wybiera się według uznania


- ser żółty ok 200 g

- przyprawa do miesa mielonego, pieprz, sól, czosnek, papryka

Gotujemy makaron w osolonej wodzie aby był al dente. Mięso mielone podsmażamy na patelni razem z posiekaną cebulką, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego, czosnek, paprykę, pieprz i sól. W między czasie obieramy pieczarki i kroimy je w plastry o grubości ok 0,5 cm (mogą być szersze). Ugotowany makaron odcedzamy i 1/3 wykładamy na spód naczynia żaroodpornego. Następnie na makaron kładziemy 1/2 podsmażonego mięsa mielonego i 1/2 pieczarek. Warstwy powtarzamy tak aby na samej górze została ostatnia część makaronu. Następnie całość polewamy sosem pomidorowym (dowolnym), przykrywamy i wsadzamy na ok 30 min do piekarnika. Po ok 30 min zdejmujemy pokrywę i na wierzch kładziemy starty ser żółty. Wsadzamy jeszcze na 3 min do piekarnika i gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz