* 150 ml letniej wody
* 310 ml letniego mleka
* 2 duże jajka
* 900 g mąki białej pszennej chlebowej
* 100 g cukru
* 100 g masła (rozpuszczonego i wystudzonego)
* 1 łyżeczka soli
* 3 łyżeczki drożdży instant (lub 50 g świeżych drożdży)
* 1 łyżka spirytusu
* olej do smażenia
* cukier puder
* konfitura, dżem do nadziania
Przygotowywanie ciasta w przypadku drożdży instant:
Przesianą mąkę z solą wsypać do dużej miski, dodać drożdże, wymieszać. Dodać jajka, cukier. Mleko połączyć z wodą i spirytusem i powoli dolać do miski, zamieszać. Stopniowo dodać masło, połączyć składniki.
Przygotowywanie ciasta w przypadku świeżych drożdży:
Przesianą mąkę z solą wsypać do dużej miski. W środku zrobić wgłębienie, wkruszyć do niego drożdże. Zalać je częścią letniego mleka, zasypać dwoma łyżkami cukru i pozostawić na 20 minut, by drożdże "ruszyły". Po tym czasie dodać resztę mleka połączonego z wodą i spirytusem, resztę cukru, jajka, na końcu dodając wystudzony tłuszcz.
- Całość wyłożyć na stolnicę i wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości, przykryte ręczniczkiem lub folią spożywczą.
- Wyłożyć na stolnicę, podzielić na połowę. Jedną część przykryć, by nie wysychała. Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Szklanką wykrawać krążki o średnicy około 5 - 7 cm. Ułożyć je na oprószonej blaszce, przykryć ręczniczkiem i pozostawić do wyrośnięcia. Podobnie postąpić z pozostałym ciastem.
- Rozgrzać olej w szerokim garnku do temperatury 180ºC. Smażyć partiami, po 3 - 4 sztuki, około 1-2 minut z każdej strony. Usmażone pączki wyłożyć na papierowy ręczniczek kuchenny, by ociekły z tłuszczu.
- Po usmażeniu nadziać konfiturą lub dżemem, np. szprycą z ostrą nasadką.
- Opruszyć cukrem pudrem lub polukrować (lukier: szklanka cukru pudru roztarta z 3-4 łyżkami wody).

Link do strony Doroty (pseudonim Dorotus76), z dokładnym przepisem na pączki oraz mnóstwem innych sprawdzonych przepisów na wypieki:

I
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz