niedziela, 6 lutego 2011

PRZEPIS SERNIKA

SERNIK

Ciasto:
* 1,5 szklanki mąki tortowej,
* 3-4 łyżki cukru pudru,
* 100-120 g margaryny,
* 2 Ppłaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
* 1 całe jajko,
* 2 łyżki gęstej śmietany
dodatkowo;
* 1 łyżka gorzkiego kakao
lub
* słoiczek powideł
* 40 g gorzkiej czekolady
1 łyzka kakao
Masa serowa:
* 1000 g sera 3xmielonego ( można z wiadereczka lub z "kiełbaski"). Dobrze, jeżeli ser nie jest bardzo gęsty i zbity. Raczej powinien być taki rzadkawy (trochę bardziej gęsty niż serki homo)
* 200 g sera śmietankowego (wydaje mi się, że można wziąć 1 : 1 ser mielony i serek śmietankowy)
* 2 jajka
* 4 żółtka
* 1/2 - 1 szklanki cukru (w zależności jak słodkie ciasto lubimy), - cukier podzielić na 2 części: jedna będzie do sera a druga do piany
* 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 1/2 l mleka)
* 500 ml śmietany kremówki
* 1/3 szklanki oleju.
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy
Pianka kokosowa:
* 4 białka
* cukier ( ta część od sera)
* 100 g wiórek kokosowych (lepsze takie drobniejsze wiórki)

Ciasto:
Wszystkie składniki razem połączyć za pomocą malaksera lub posiekać razem i zagnieśc ciasto. Ciasto rozwałkować na prostokąt, odrobinę większy od rozmiaru foremki w której pieczemy. A pieczemy w foremce 24x36 , którą najpierw wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wkładamy do foremki tak, aby ciasto zachodziło na boki foremki.
Wierzch ciasta posypujemy:
Wersja I : kakao, przez sitko.
Wersja II : powidła podgrzać razem z czekoladą połamaną na kwałki i z kakao i mieszać aż składniki wszystkie dobrze się połączą i czekolada całkowicie rozpuści. Wystudzić

Masa serowa:
Do głębokiej miski włożyć : sery (oba rodzaje), żółtka i jajka, cukier i wszystko dokładnie zmiksować. Dodać olej i znów krótko zmiksować a na końcu dodać śmietanę kremówkę i też bardzo krótko zmiksować, tak aby tylko składniki dobrze się wymieszały. Wyjdzie nam bardzo płynna masa, którą bardzo delikatnie i powoli wylewamy na przygotowane i posypane kakao, ciasto. Część kakao podejdzie do góry, co po upieczeniu utworzy malownicze cętki pod pianką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 155 - 160 stopni, przez ok. 30-40 minut. Masa będzie w dalszym ciągu płynna, jedynie trochę ścięta.
Wyjmujemy sernik z piekarnika
, który od razu ustawiamy na 180 stopni.
Na wierzch sernika wygładamy bardzo delikatnie pianę ubitą na sztywno, z białek z cukrem (cukier musi być w pianie rozpuszczony). Na wierzch posypujemy wiórki kokosowe i ciasto wstawiamy ponownie do piekarnika , na ok. 40 minut. W tym czasie sprawdzamy czy wiórki nie zrumieniły się zbyt mocno i ewentualnie przykrywamy wierch sernika papierem do pieczenia lub folią aluminiową.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz