środa, 16 lutego 2011

PĄCZKI FRANCUSKIE

Lekkie francuskie pączki
Składniki
  • masło 90 g
  • sól 1/4 łyżeczki
  • olej
  • cukier 10 g
  • woda 250 ml
  • mąka pszenna 135 g
  • jajka 3 szt.Zdjęcie - Lekkie francuskie pączki   - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiNa ok 12-14 pączków
    • 250 ml wody
    • 90 g masła
    • 10 g drobnego cukru
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 135 g przesianej mąki pszennej
    • 3 jajka
    • olej do smażenia

    Opcjonalnie:
    • lukier


    Wodę,masło, cukier i sól włożyć do garnka - gotować na małym ogniu do połączenia się składników. Powoli dosypujemy mąkę gotując na małym ogniu i ucierając pałką. Zestawić z ognia i lekko przestudzić, następnie dodawać po jednym jajku - miksując. Masa powinna być lśniąca i sprężysta, z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty ok 12-14 o boku 5-7 cm. Ciasto przekładamy do tuby moja końcówka miała 8 mm choć może być większa ok 1cm jak pisze Liska. Rozgrzać olej do temp 180 C Wyciskam na kwadraciki papieru kółka i kładę na rozgrzany olej papierem do góry. Podczas smażenia pączki powinny rosnąc a papier będzie odchodził nam sam. Smażyć z obu stron po ok 3 minuty na złocisty kolor. Można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz