sobota, 12 lutego 2011

TORCIK

Tort Pavlowej
Składniki
dla 1 osoby
białka, 6 sztuk
drobny cukier, 30 dag
mąka ziemniaczana, 1 łyżeczka
ocet ( zwykły lub winny biały), 1 łyżeczka
kremówka, 250ml
owoce raczej kwaskowate np. truskawki, kiwi itp., 
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min
1. Białka ubić na sztywno, pod koniec dodawać stopniowo cukier, mąkę i na koniec ocet.

2. Na blachę z papierem do pieczenia wyłożyć masę białkową w kształt koła, rozłożyć dosyć płasko, nie w szpic. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i po 5 minutach przykręcić temperaturę do 150 stopni. Piec 1,5 godziny. Piekłam z termoobiegiem dolna grzałka. Po upieczeniu wyłączyć piekarnik i studzić w lekko uchylonych drzwiczkach.

3. Kremówkę ubić na sztywno bez cukru, wyłożyć na bezę i poukładać ciasno owoce. SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz