Składniki: - 3 galaretki w różnych smakach (u mnie cytrynowa, wiśniowa, truskawkowa) - 500 ml jogurtu waniliowego lub owocowego - 1 puszka brzoskwiń - 1 puszka gruszek w słodkiej zalewie - 1 pomarańcza lub 2-3 mandarynki - opakowanie biszkoptów (lub tak jak u mnie delicje) | |
Przepis: Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 250 ml gorącej wody, pozostawić żeby przestygły, ale nie zastygły. Do 2 galaretek np. cytrynowej i wiśniowej jeśli już są wystudzone dodać po 250 ml jogurtu i dokładnie wymieszać. Ostatnią galaretkę zostawić do dekoracji wierzchu. Na tortownicy lub w innym pojemniku ułożyć na dnie biszkopty lub delicje. Brzoskwinie i gruszki osaczyć z zalewy, pomarańcze obrać ze skórki i podzielić na mniejsze cząstki. Na biszkopty lub delicje ułożyć gruszki zalać je delikatnie masą np. wiśniową, ułożyć brzoskwinie, wstawić do lodówki żeby lekko stężało (ja robię to w zamrażalce jest szybciej). Jeśli już nam lekko stężeje warstwa wiśniowa, wlewamy masę cytrynową i na wierzch układamy mandarynki lub pomarańcze i znowu na chwilkę wkładamy do lodówki lub do zamrażalki. Kiedy już nam zastygnie lekko ostatnia masa wylewamy na wierzch galaretkę i tym razem deser wkładamy już do lodówki i czekamy aż zastygnie. Możemy podawać udekorowane bitą śmietaną lub czym kto lubi. Smacznego. | |
piątek, 18 lutego 2011
JOGURTOWIEC
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz