piątek, 18 lutego 2011

JOGURTOWIEC

Jogurtowiec

Składniki:
- 3 galaretki w różnych smakach (u mnie cytrynowa, wiśniowa, truskawkowa)
- 500 ml jogurtu waniliowego lub owocowego
- 1 puszka brzoskwiń
- 1 puszka gruszek w słodkiej zalewie
- 1 pomarańcza lub 2-3 mandarynki
- opakowanie biszkoptów (lub tak jak u mnie delicje)
Przepis:
Każdą galaretkę rozpuścić osobno w 250 ml gorącej wody, pozostawić żeby przestygły, ale nie zastygły. Do 2 galaretek np. cytrynowej i wiśniowej jeśli już są wystudzone dodać po 250 ml jogurtu i dokładnie wymieszać. Ostatnią galaretkę zostawić do dekoracji wierzchu. Na tortownicy lub w innym pojemniku ułożyć na dnie biszkopty lub delicje. Brzoskwinie i gruszki osaczyć z zalewy, pomarańcze obrać ze skórki i podzielić na mniejsze cząstki. Na biszkopty lub delicje ułożyć gruszki zalać je delikatnie masą np. wiśniową, ułożyć brzoskwinie, wstawić do lodówki żeby lekko stężało (ja robię to w zamrażalce jest szybciej). Jeśli już nam lekko stężeje warstwa wiśniowa, wlewamy masę cytrynową i na wierzch układamy mandarynki lub pomarańcze i znowu na chwilkę wkładamy do lodówki lub do zamrażalki. Kiedy już nam zastygnie lekko ostatnia masa wylewamy na wierzch galaretkę i tym razem deser wkładamy już do lodówki i czekamy aż zastygnie. Możemy podawać udekorowane bitą śmietaną lub czym kto lubi. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz