środa, 16 lutego 2011

FALE DUNAJU Z KREMEM

SKŁADNIKI:
  • CIASTO:
  • 1 margaryna
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 6 jajek
  • mały cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2- 3 łyżki kakao
  • jabłka- ok. 1 kg.
  • KREM:
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 masło roślinne 250 g
  • zapach migdałowy.
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO: Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części- do mniejszej części ciasta dodajemy kakao. Białe ciasto wylewamy na dno blachy ( posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką ), na ciasto kładziemy pokrojone w plasterki jabłka, a na jabłka ciemne ciasto. U mnie wersja bez jabłek i ciasta kładzione na przemian. Pieczemy ok. 45 min. KREM: Gotujemy budyń i studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy zimny budyń i miksujemy. Wykładamy na wystudzone ciasto, polewamy polewą czekoladową. Na wierzchu posypujemy wiórkami czekoladowymi lub kolorową posypką albo wiórkami kokosowymi lub migdałowymi. SMACZNEGO :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz