
- CIASTO:
- 1 margaryna
- 1 szkl. cukru
- 2 szkl. mąki pszennej
- 6 jajek
- mały cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2- 3 łyżki kakao
- jabłka- ok. 1 kg.
- KREM:
- 1,5 szkl. mleka
- 1 budyń waniliowy
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 masło roślinne 250 g
- zapach migdałowy.
CIASTO: Margarynę ucieramy z cukrem, następnie dodajemy po jednym jajku. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części- do mniejszej części ciasta dodajemy kakao. Białe ciasto wylewamy na dno blachy ( posmarowanej masłem i posypanej tartą bułką ), na ciasto kładziemy pokrojone w plasterki jabłka, a na jabłka ciemne ciasto. U mnie wersja bez jabłek i ciasta kładzione na przemian. Pieczemy ok. 45 min. KREM: Gotujemy budyń i studzimy. Ucieramy masło z cukrem pudrem, dodajemy zimny budyń i miksujemy. Wykładamy na wystudzone ciasto, polewamy polewą czekoladową. Na wierzchu posypujemy wiórkami czekoladowymi lub kolorową posypką albo wiórkami kokosowymi lub migdałowymi. SMACZNEGO :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz