wtorek, 15 lutego 2011

WZ

Domowa WZ troszkę inaczej
Składniki
dla >6 osób
CIASTO:, 
mąka, 3 szklanki
jajka, 4 szt.
cukier, 3/4 szklanki
mleko, 1 szklanka
olej, 1/2 szklanki
kakao, 3 kopiate łyżki
dżem wiśniowy, 1 słoik
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
soda, 1 łyżeczka
KREM:, 
śmietana 30% lub 36%, 800ml
śmietan fix, 3-4 szt.
cukier puder, 3/4 szklanki
twaróg trzykrotnie mielony waniliowy, 500g
Do nasączenia: zimna mocna słodka herbata z dużą, ilością soku z cytryny
Polewa: czekolada mleczna 1,5 tabliczki, odrobinka mleka, 
Opis przygotowania
czas przygotowania: > 90 min
1. Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem do białości, następnie dodać mąkę, mleko i olej (alby lepiej się miksowało/mieszało polecam dodawać na przemian mąkę, mleko, olej). Do powstałej masy dodać kakao, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać. Na koniec dodać słoik dżemu wiśniowego i dokładnie wymieszać. Powstałe ciasto wylać na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach 23cmx40cm i piec około 50-60 min w temp. 170-180 st.C do tak zwanego suchego patyczka.

2. Krem: ubić śmietanę kremówkę na sztywną masę, na koniec dodać cukier puder wraz z śmietan fix''ami i ubijać jeszcze chwilkę (uważać na to by nie przebić śmietany). Ubitą śmietanę połączyć ze zmielonym twarogiem (w razie konieczności masę dosłodzić).

3. Upieczone i ostudzone ciasto, przekroić na dwa blaty, nasączyć zimnym naparem mocnej słodkiej herbaty z sokiem z cytryny, a następnie blaty przełożyć kremem.

4. W rondelku w odrobienie mleka rozpuścić 1,5 tabliczki czekolady i tak powstałą polewą oblać ciasto. Włożyć ciacho do lodówki. Można konsumować po kilku godzinach jak krem się dobrze zetnie, a najlepiej na drugi dzień. SMACZNEGO :-) !!!!!

5. Pomysł zaczerpnięty z blogu: pyszniejest.blogspot.com oraz ze strony www.wielkiezarcie.com

6. PS. Nie miałam twarogu trzykrotnie mielonego więc sama dwukrotnie zmieliłam ser biały chudy i dodałam troszkę cukru- jak dla mnie efekt równie dobry.:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz