wtorek, 15 lutego 2011

GRZYBKI

grzybki
grzybki
Kategoria: Ciasta i Desery
Co prawda pracochłonne ale warto sie pomęczyć:)
Zdjęcie: Grzybki
Składniki
dla >6 osób
maka tortowa, 3 szklanki
margaryna, 1 sztuka
śmietana 18%, 1 szklanka
mleko na krem, 1 litr
cukier do kremu, 1 szklanka
budyn śmietankowy, 2 sztuki
żelatyna do polewy, 1 łyzka
cukier puder do polewy, 5 łyzek
kakao do polewy, 2 łyżki
margaryna do polewy, 0,5 sztuki
śmietana 18% do polewy, 5 łyzek
masło do masy, 1 sztuka
krem czekoladowy do masy, 1 sztuka
białko, 1 sztuka
surowy mak, 10 dkg
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min
1. 1

z maki, margaryny i smietany zagnieści ciasto. Rozwałkowa mniej wiecej jak na pierogi. Foremkami do babeczek wykrawac kola, ktore nastepnie nalezy nalepic na zewnetrzna strone babeczki. Literatka wyciąc rowniez kolka z otworkami (tak aby mozna wlozyc nozke) ktore beda pod kapeluszem. szklanka natomiast wyciac kola na nozki. na srodek kazdego kola polozyc marmolade i zwynac formulujac nozke, nastepnie koncowke nozki maczac w bialku i obtoczyc z maku. wszystkie czesci upiec

2. Mleko z cukrem zagotowac, a w odrobinie mleka rozpuscic budynie i wlac na gotujace sie mleko. Budyń ostudzic i utrzec z maslem i kremem czekoladowym

3. Każdą glowke grzybka napelnic masa, wlozyc kolko z dziurka i nóżkę

4. Przygotowac polewe.Zelatyne rozpuscic w 1/4 szklanki wody, margaryne, kakao cukier i rozpuszczczona zelatyne rozpscic ale nie gotowac. Gdy masa przestygnie dac smietane i wymieszac.Tak przygotowana polewa polac głowki gzybkow

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz