środa, 16 lutego 2011

CIASTO KRÓWKA

SKŁADNIKI:
  • Biszkopt orzechowy
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 kopiastych łyżek mąki krupczatki
  • 10 dkg orzechów(mielonych)
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem
  • krem krówkowy bonne maman 360 gram lub mleczko skondensowane słodzone, (gotowane w puszce,gotować w puszce 2,5 godziny)
  • 1 masło roślinne 250 gram
  • 1 czubata łyżka cukru pudru
  • Polewa
  • 20-30 dkg krówek
  • 1 łyżka margaryny
  • orzechy do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
Białka ubić na sztywno z cukrem,dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechy,delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do tortownicy, lub blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,piec do suchego patyczka w 180ºC około40 -50 min w zależności od piekarnika. Gotowy biszkopt,przekroić na 3 części,przełożyć kremem krówkowym,polać wierzch polewą krówkową i posypać orzechami. Wykonanie kremu. Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem,wkręcać po łyżce kremu. aż do wyczerpania,można dodać jeszcze 2 łyżki mielonych orzechów. Wykonanie polewy. Margarynę rozpuścić z krówkami. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz