sobota, 12 lutego 2011

LASAGNE Z MIĘSEM

Lasagne z mięsem
Składniki
dla 2-4 osób
makaron lasagne, ok. 8 płatów
pomidory, 80 dag
mięso mielone (drobiowe lub wieprzowe), 0,5 kg
pieczarki, 30 dag
ser żółty, 20 dag
cebula, 3 szt.
czosnek, 2 ząbki
olej, 3 łyż.
bazylia, majeranek, pieprz i sól, 
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min
1. Ugotować makaron z dodatkiem oleju. Pomidory w kostkę. Pieczarki w drobną kosteczkę. Cebulę posiekać. Czosnek przez praskę. Ser zetrzeć.

2. Na patelni przesmażyć na oleju cebulę z czosnkiem, potem dodać pieczarki i mięso mielone. Następnie dodać pomidory i dusić jeszcze 5 min. Przyprawić. Naczynie posmarować tłuszczem, ułożyć na spodzie makaron ( ja 2 płaty), część farszu i trochę sera i tak kolejno do wykorzystania składników. Na wierzchu kładę trochę farszu i posypuję większą ilością sera. Piec 30-40 min w 180 st. C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz