piątek, 18 lutego 2011

RYŻ Z BANANAMI

Ryż z bananami

Składniki:
- szklanka ryżu
- 2 duże i dojrzałe banany
- 4 łyżki masła
- 2 szklanki mleka
- 200 g śmietany 30%
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka skórki z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru
- szczypta cynamonu
Przepis:
Dwie łyżki masła roztopić, wsypać umyty ryż i chwilę smażyć, mieszając, aż ryż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty. Dodać cukier, skórkę z cytryny, zalać wrzącym mlekiem i gotować na pół przykryty na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. Pokrojone w plasterki banany obsmażyć na reszcie stopionego masła i delikatnie wymieszać z ugotowanym ryżem. Śmietanę ubić. Deser włożyć do pucharków, polać bitą śmietaną, posypać cukrem pudrem i cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz