![]() | |
Składniki: - szklanka ryżu - 2 duże i dojrzałe banany - 4 łyżki masła - 2 szklanki mleka - 200 g śmietany 30% - 2 łyżki cukru - łyżeczka skórki z cytryny - 1 łyżeczka cukru pudru - szczypta cynamonu | |
Przepis: Dwie łyżki masła roztopić, wsypać umyty ryż i chwilę smażyć, mieszając, aż ryż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty. Dodać cukier, skórkę z cytryny, zalać wrzącym mlekiem i gotować na pół przykryty na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. Pokrojone w plasterki banany obsmażyć na reszcie stopionego masła i delikatnie wymieszać z ugotowanym ryżem. Śmietanę ubić. Deser włożyć do pucharków, polać bitą śmietaną, posypać cukrem pudrem i cynamonem. | |
piątek, 18 lutego 2011
RYŻ Z BANANAMI
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz