piątek, 18 lutego 2011

KOPYTKA Z ZIEMNIAKÓW I SERA

Kopytka z ziemniaków i sera Δ 


kopytka02

Składniki: 

 800 g ziemniaków 
 250 g sera białego śmietankowego 
 1 jajko 
 około 2 szklanek mąki 
 sól 

Dodatki: 

 przyrumieniona bułka tarta lub chleb 
 roztopione masło 





Wykonanie: 
  • Ziemniaki gotuję w mundurkach do miękkości, studzę je, obieram, dodaję ser i rozgniatam razem dokładnie praską. Najlepsze kopytka są z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia. Najlepiej aby nie były to też ziemniaki młode.
  • Posypuję stolnicę mąką, wykładam ziemniaki i ser, robię wgłębienie, w które wbijam jajko, przesiewam  ilości mąki, sypię sól i szybko zagniatam ciasto, kończę formowanie kuli, jak tylko składniki się połączą. Do ciasta daję tyle mąki, aby uzyskać konsystencję, którą można pokroić nożem.
  • Na blacie rozsypuję resztę mąki, formuję wałki z ciasta i kroję nożem kopytka. Gotuję w osolonej, wrzącej wodzie i wyjmuję po około 2 minutach od wypłynięcia na wierzch.
  • Kopytka polewam roztopionym masłem zmieszanym z przyrumienioną na patelni tartą bułką lub najlepiej z "breadcrumbs", czyli tartym suchym i ciemnym chlebem.
........................................................................................................................................................................

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz