Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Składniki
dla 2-4 osóbmąka, 4 szklanki
żółtka, 4 sztuki
cukier, 3/4 szklanki + 2 łyżki
olejek pomarańczowy, kilka kropel
drożdże, 10 dag ale wystarczy 8
mleko, 300 ml
sól, płaska łyżeczka
olej, 1/4 szklanki
rabarbar, 40 dag
Kruszonka,
żółtka, 4 sztuki
cukier, 3/4 szklanki + 2 łyżki
olejek pomarańczowy, kilka kropel
drożdże, 10 dag ale wystarczy 8
mleko, 300 ml
sól, płaska łyżeczka
olej, 1/4 szklanki
rabarbar, 40 dag
Kruszonka,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 90 min1. Zrobić kruszonkę: 25 g mąki+25g cukru+25g masła lub margaryny+ kilka kropel olejku waniliowego, zagnieść i odstawić do lodówki. Obrać i pokroić rabarbar na 2-3cm kawałki.
2. Żółtka z cukrem utrzeć na kogel mogel, pod koniec ucierania dodać kilka kropli olejku pomarańczowego.
3. W wysokim naczyniu (ja użyłam litrowego) utrzeć drożdże z łyżką cukru, gdy będą płynne zalać ciepłym mlekiem i odstawić do wyrośnięcia. Mają wypełnić całe naczynie, trwa to dosłownie kilka minut, rosną b. szybko.
4. w dużej misce: połaczyć drożdze z koglem moglem, mąka, wsypać sól i energicznie wymieszać, polać olejem i wymieszać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Natychmiast ułożyć na blaszce ciasto, na ciasto rabarbar i posypać kruszonką. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 50 stopni, po okołu 20 minutach kiedy ciasto wyrośnie podwyższyć temp. do 160-180 stopni i upiec, około 40-50 min. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Jeśli ciasto się nie klei do patyczka jest gotowe.
5. Przepis zapożyczyłam z : http://illucucina.blogspot.com/2008/09/placek-drodowy.html z małymi modyfikacjami.
2. Żółtka z cukrem utrzeć na kogel mogel, pod koniec ucierania dodać kilka kropli olejku pomarańczowego.
3. W wysokim naczyniu (ja użyłam litrowego) utrzeć drożdże z łyżką cukru, gdy będą płynne zalać ciepłym mlekiem i odstawić do wyrośnięcia. Mają wypełnić całe naczynie, trwa to dosłownie kilka minut, rosną b. szybko.
4. w dużej misce: połaczyć drożdze z koglem moglem, mąka, wsypać sól i energicznie wymieszać, polać olejem i wymieszać aż ciasto będzie gładkie i lśniące. Natychmiast ułożyć na blaszce ciasto, na ciasto rabarbar i posypać kruszonką. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 50 stopni, po okołu 20 minutach kiedy ciasto wyrośnie podwyższyć temp. do 160-180 stopni i upiec, około 40-50 min. Sprawdzić patyczkiem czy upieczone. Jeśli ciasto się nie klei do patyczka jest gotowe.
5. Przepis zapożyczyłam z : http://illucucina.blogspot.com/2008/09/placek-drodowy.html z małymi modyfikacjami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz