wtorek, 15 lutego 2011

SER-MAK

Ciasto świąteczne
Składniki
dla >6 osób
CIASTO:, 
mąka, 1,5 szklanki
margaryna, 0,5 kostki + 0, 5 kostki do masy serowej
cukier puder, 0,5 szklanki + po 1 szkl. do masy makowej i serowej
żółtko, 
proszek do pieczenia, 0,5 łyżeczki
Masa makowa:, 
mak, 0.5 kg
jajka, 2 + 5 do masy serowej
białko, 1
olejek waniliowy, 
Bułka tarta, 2 łyżki
MASA SEROWA:, 
mielony ser, 1kg
DO DEKORACJI:, 
polewa czekoladowa, 
lukier biały, 
bita śmietana(niekoniecznie), 
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 90 min
1. Zagnieść kruche ciasto , owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez ok. godzinę. Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć na blachę wyłożoną pergaminem. Piec 15 minut w 180 stopniach.

2. Mak sparzyć, osączyć i zemleć dwukrotnie. Utrzeć z żółtkami i cukrem a następnie dodać olejek oraz bułkę tartą. Ubić białka i delikatnie połączyć je z masą makową. Całość wyłożyć na ciasto kruche.

3. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem dodając po łyżce sera. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy.

4. Masę serową wyłożyć na masę makową . Piec ok. 1 godz. w 180 stopniach.

5. Dekorujemy lukrem, polewą według uznania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz