wtorek, 15 lutego 2011

CIASTO MISIA

Ciasto "Misia" duża blacha
Składniki
dla >6 osób
CIASTO:, 
2 jajka, 
2 szklanki mąki pszennej, 
1 szklanka cukru, 
1 szklanka mleka, 
1/2 szklanka oleju, 
cukier waniliowy, 
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 
1 płaska łyżeczka sodki, 
2 łyżki kakao, 
KREM:, 
250g masła roślinnego, 
3/4 szklanki cukru pudru, 
alkohol (ja dałam adwokat), 
200ml jogurtu naturalnego, 
Do przekładania:, 
słoik dżemu z czarnej porzeczki, 
2 szklanki owocu czarnej porzeczki z alkoholu, 
1 puszka mleka skondensowanego typu krówka, 
1/2 kg orzeszków ziemnych, 
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min
1. Ciasto: Składniki na ciasto zmiksować ze sobą , wlać na wysmarowaną i wysypaną dużą blachę . Piec 25 minut w 180-200*C. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na dwa placki.

2. Krem: Robotem na wysokich obrotach zmiksować masło z cukrem na jednolitą masę do której stopniowo dodajemy małymi kapkami jogurt-ciągle miksując . Na końcu wmiksować alkohol wlewany cieniutkim strumyczkiem .

3. Na pierwszą warstwę ciasta rozsmarowujemy dżem, na to wysypujemy owoce porzeczki z alkoholu-delikatnie wciskamy je w dżem , na to krem i druga warstwa ciasta, na ciasto orzeszki , na orzeszki karmel (ja tym razem niestety natrafiłam na puszkę krówki , która była wyjątkowo oporna na wszystkie formy doprowadzenia do leistości- ale się udało!)

4. Podpowiedzi: KREM - Jeśli nie chcemy robić kremu -można użyć gotowego z torebki ,który wystarczy zmiksować z mlekiem. PORZECZKA Z ALKOHOLU - jeśli nie mamy owoców pozostałych z produkcji nalewek, wystarczy zalać rodzynki jakimś słodkim alkoholem i dać im z dwa dni na nasączenie.

5. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz