Składniki
dla >6 osóbCIASTO:,
2 jajka,
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mleka,
1/2 szklanka oleju,
cukier waniliowy,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka sodki,
2 łyżki kakao,
KREM:,
250g masła roślinnego,
3/4 szklanki cukru pudru,
alkohol (ja dałam adwokat),
200ml jogurtu naturalnego,
Do przekładania:,
słoik dżemu z czarnej porzeczki,
2 szklanki owocu czarnej porzeczki z alkoholu,
1 puszka mleka skondensowanego typu krówka,
1/2 kg orzeszków ziemnych,
2 jajka,
2 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
1 szklanka mleka,
1/2 szklanka oleju,
cukier waniliowy,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1 płaska łyżeczka sodki,
2 łyżki kakao,
KREM:,
250g masła roślinnego,
3/4 szklanki cukru pudru,
alkohol (ja dałam adwokat),
200ml jogurtu naturalnego,
Do przekładania:,
słoik dżemu z czarnej porzeczki,
2 szklanki owocu czarnej porzeczki z alkoholu,
1 puszka mleka skondensowanego typu krówka,
1/2 kg orzeszków ziemnych,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min1. Ciasto: Składniki na ciasto zmiksować ze sobą , wlać na wysmarowaną i wysypaną dużą blachę . Piec 25 minut w 180-200*C. Po upieczeniu i przestudzeniu przekroić na dwa placki.
2. Krem: Robotem na wysokich obrotach zmiksować masło z cukrem na jednolitą masę do której stopniowo dodajemy małymi kapkami jogurt-ciągle miksując . Na końcu wmiksować alkohol wlewany cieniutkim strumyczkiem .
3. Na pierwszą warstwę ciasta rozsmarowujemy dżem, na to wysypujemy owoce porzeczki z alkoholu-delikatnie wciskamy je w dżem , na to krem i druga warstwa ciasta, na ciasto orzeszki , na orzeszki karmel (ja tym razem niestety natrafiłam na puszkę krówki , która była wyjątkowo oporna na wszystkie formy doprowadzenia do leistości- ale się udało!)
4. Podpowiedzi: KREM - Jeśli nie chcemy robić kremu -można użyć gotowego z torebki ,który wystarczy zmiksować z mlekiem. PORZECZKA Z ALKOHOLU - jeśli nie mamy owoców pozostałych z produkcji nalewek, wystarczy zalać rodzynki jakimś słodkim alkoholem i dać im z dwa dni na nasączenie.
5. Smacznego
2. Krem: Robotem na wysokich obrotach zmiksować masło z cukrem na jednolitą masę do której stopniowo dodajemy małymi kapkami jogurt-ciągle miksując . Na końcu wmiksować alkohol wlewany cieniutkim strumyczkiem .
3. Na pierwszą warstwę ciasta rozsmarowujemy dżem, na to wysypujemy owoce porzeczki z alkoholu-delikatnie wciskamy je w dżem , na to krem i druga warstwa ciasta, na ciasto orzeszki , na orzeszki karmel (ja tym razem niestety natrafiłam na puszkę krówki , która była wyjątkowo oporna na wszystkie formy doprowadzenia do leistości- ale się udało!)
4. Podpowiedzi: KREM - Jeśli nie chcemy robić kremu -można użyć gotowego z torebki ,który wystarczy zmiksować z mlekiem. PORZECZKA Z ALKOHOLU - jeśli nie mamy owoców pozostałych z produkcji nalewek, wystarczy zalać rodzynki jakimś słodkim alkoholem i dać im z dwa dni na nasączenie.
5. Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz