Składniki: - 3-4 paczki herbatników - 4 kieliszki wódki Polewa: - 1 tabliczka czekolady - 4 łyżki mleka Krem: - kostka margaryny - 0,5 litra mleka - 3 łyżki mąki - 6 łyżek cukru - 0,5 opakowania cukru waniliowego - 2 żółtka Biszkopt: - 6 jaj - 6 łyżek wody - 30 dag cukru - 25 dag mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 łyżki kakao | |
Przepis: Biszkopt: Myjemy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z wodą na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier. Później dodajemy żółtka i wolno miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszając ciasto. Tak przygotowane ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 stopniach ok. 20, 25 min. Krem: Gotujemy 1 szklankę mleka. Do drugiej dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie powoli wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Gdy budyń zgęstnieje odstawiamy z ognia. Po przestygnięciu dodajemy żółtka i mieszamy. Margarynę ucieramy dodając powoli budyń. Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku na małym ogniu. Gotowy krem wykładamy na upieczony biszkopt. Do wódki dolewamy trochę wody i maczamy w niej herbatniki, które następnie układamy na kremie. Wierzch placka polewamy polewą. | |
piątek, 18 lutego 2011
PLACEK PIJAK
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz