piątek, 18 lutego 2011

PLACEK PIJAK

Placek pijak





Składniki:
- 3-4 paczki herbatników
- 4 kieliszki wódki
Polewa:
- 1 tabliczka czekolady
- 4 łyżki mleka
Krem:
- kostka margaryny
- 0,5 litra mleka
- 3 łyżki mąki
- 6 łyżek cukru
- 0,5 opakowania cukru waniliowego
- 2 żółtka
Biszkopt:
- 6 jaj
- 6 łyżek wody
- 30 dag cukru
- 25 dag mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao




Przepis:
Biszkopt: Myjemy jajka i oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy z wodą na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier. Później dodajemy żółtka i wolno miksujemy. Powoli dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i kakao mieszając ciasto. Tak przygotowane ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy w 180 stopniach ok. 20, 25 min.
Krem: Gotujemy 1 szklankę mleka. Do drugiej dodajemy cukier, cukier waniliowy, mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie powoli wlewamy do gotującego się mleka ciągle mieszając. Gdy budyń zgęstnieje odstawiamy z ognia. Po przestygnięciu dodajemy żółtka i mieszamy. Margarynę ucieramy dodając powoli budyń.
Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w mleku na małym ogniu.
Gotowy krem wykładamy na upieczony biszkopt. Do wódki dolewamy trochę wody i maczamy w niej herbatniki, które następnie układamy na kremie. Wierzch placka polewamy polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz