Składniki
dla 4-6 osóbNaleśniki:,
mąka tortowa, 2,5 szkl
jajka, 2 - 3 (w zależności od wielkości)
mleko, 1 szkl
woda, 1 szkl
olej, 2 łyżki
proszek do pieczenia, 1 płaska łyżeczka
imbir, 1 płaska łyżeczka
gałka muszkatałowa, 1 płaska łyżeczka
Nadzienie:,
twaróg śmietankowy/półtłusty, 2 kostki
cukier puder, 0,5 szkl (ok 50 g)
masło, 1/3 kostki (ok 100 g)
aromat waniliowy, 5-7 kropelek
jabłka, 2
rodzynki, 0,5 szkl (ok 50 g)
cynamon, 1 łyżeczka
mąka tortowa, 2,5 szkl
jajka, 2 - 3 (w zależności od wielkości)
mleko, 1 szkl
woda, 1 szkl
olej, 2 łyżki
proszek do pieczenia, 1 płaska łyżeczka
imbir, 1 płaska łyżeczka
gałka muszkatałowa, 1 płaska łyżeczka
Nadzienie:,
twaróg śmietankowy/półtłusty, 2 kostki
cukier puder, 0,5 szkl (ok 50 g)
masło, 1/3 kostki (ok 100 g)
aromat waniliowy, 5-7 kropelek
jabłka, 2
rodzynki, 0,5 szkl (ok 50 g)
cynamon, 1 łyżeczka
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min1. Smażymy naleśniki.
2. Masło roztopić i wystudzić. Jabłka obrać i pokroić w ok 1cmx1cm kosteczki, poddusić aż zmiękną (ok 15 min), dodać cynamon i rodzynki. Dusić jeszcze ok 5 min aż rodzynki zmiękną. Przestudzić
3. Zmiksować set/twaróg z cukrem pudrem, wystudzonym (ale wciąż płynnym) masłem i olejkiem waniliowym. Dodać jabłka z rodzynkami i delikatnie wymieszać łyżką (bez miksowania już).
4. Na każdy naleśnik nakładać nadzienie, zawinąć i podawać na ciepło lub zimno.
2. Masło roztopić i wystudzić. Jabłka obrać i pokroić w ok 1cmx1cm kosteczki, poddusić aż zmiękną (ok 15 min), dodać cynamon i rodzynki. Dusić jeszcze ok 5 min aż rodzynki zmiękną. Przestudzić
3. Zmiksować set/twaróg z cukrem pudrem, wystudzonym (ale wciąż płynnym) masłem i olejkiem waniliowym. Dodać jabłka z rodzynkami i delikatnie wymieszać łyżką (bez miksowania już).
4. Na każdy naleśnik nakładać nadzienie, zawinąć i podawać na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz