piątek, 18 lutego 2011

RACUSZKI HISZPAŃSKIE

Racuszki hiszpańskie (churros)
lekkie jak piórko

drukuj
wpis_na_blogu
Racuszki hiszpańskie churros. Przepis na pączki z ciasta parzonego, ptysiowego

Składniki, na około 30 racuszków (4 porcje):
 1/2 szklanki wody
 1/2 szklanki mleka
 5 łyżek oliwy z oliwek
 szczypta soli
 1/2 - 1 łyżeczka startej skórki z cytryny (tylko żółta część)
 1 szklanka mąki (wcześniej przesianej)
 4 duże jajka

 olej roślinny lub oliwa z oliwek do głębokiego smażenia

1 szklanka - 250 ml





Dodatki: 
 cukier puder do posypania i/lub cynamon
 polewa z białej czekolady: 100 g białej czekolady i 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%

Przygotowanie: 
  • W rondelku zagotować mleko, wodę, 5 łyżek oliwy z oliwek, sól i skórkę cytrynową. Wsypać całą mąkę, zmniejszyć płomień i energicznie mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondelka i utworzy gładką kulę. Podgrzewać przez około 2 - 3 minuty, obracając ciasto. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić.
  • Ciasto przełożyć do melaksera (jeśli nie mamy melaksera można użyć miksera na wolnych obrotach) i wyrabiać przez 20 sekund, wbijać kolejno jajka i wyrabiać (miksować) przez następne 30 sekund. Jeśli w cieście są grudki, należy przetrzeć je przez sito, rozcierając grudki tłuczkiem. Można spróbować mieszać energicznie drewnianą łyżką. Ciasto powinno być jednolite.
  • W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej do smażenia (na głębokość 3 cm). Olej ma być bardzo gorący (jak na pączki). Do rozgrzanego oleju wkładamy po małej łyżeczce ciasta. Racuszki smażyć na odpowiednio dużym ogniu, na złoty kolor (przez około 3 minuty), raz przewracając. Ciasto powinno urosnąć i być puste w środku.
  • Racuszki wyjąć łyżką cedzakową na ręczniki papierowe. Posypać cukrem pudrem i/lub cynamonem. Podawać z polewą czekoladową: czekoladę połamać na kosteczki i roztopić (np. w kuchence mikrofalowej), następnie energicznie wymieszać ze śmietanką kremową. Więcej w BLOGU.
Pączki ptysiowe, racuchy smażone w tłuszczu

Hiszpańskie pączki przepis

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz