środa, 16 lutego 2011

DZIKA RÓŻA

DZIKA RÓŻA (łac. Rosa canina).


Krzewy dzikiej róży rosną na brzegach lasów, przy drogach i ogrodzeniach.
Jej owalne owoce, koralowopomarańczowe (często mylnie nazywanegłogiem) zawierają duże ilości znakomicie przyswajalnej witaminy ”C”, prowitaminy ”A” oraz witaminy: ”E”, ”B-1”, ”B-2” i ”K”.
A A A +
Drukuj Drukuj
 E-mail E-mail
RSS RSS
Można - bez przesady - powiedzieć, że są jak najbardziej naturalną "bombą witaminową".
Owoce najlepiej zbierać późną jesienią - po ich przemarznięciu.
 
Zastosowanie
Płatki utarte z cukrem niezastąpione przy wyrobie pączków.
Płatki kandyzowane służą do dekoracji wykwintnych wyrobów cukierniczych.
Owoce (po usunięciu ze środka włosków) znakomite do wyrobu syropów, dżemu i wina. Roztartych owoców można  użyć jako składnika oryginalnego sosu do baraniny.
Suszone owoce i suszone liście są cenionym składnikiem herbatek owocowych mających działanie wzmacniające.
W ziołolecznictwie stosowany jest odwar z suszonych owoców, mający działanie wzmacniające, wspomagające leczenie szkorbutu, chorób zakaźnych, zapalenia wątroby, nieżytów przewodu pokarmowego oraz chorób, którym towarzyszy wysoka temperatura ciała. Odwar z rozdrobnionych owoców poprawia metabolizm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz