DZIKA RÓŻA (łac. Rosa canina). | |||||||||||
Krzewy dzikiej róży rosną na brzegach lasów, przy drogach i ogrodzeniach. Jej owalne owoce, koralowopomarańczowe (często mylnie nazywanegłogiem) zawierają duże ilości znakomicie przyswajalnej witaminy ”C”, prowitaminy ”A” oraz witaminy: ”E”, ”B-1”, ”B-2” i ”K”. | |||||||||||
| |||||||||||
Można - bez przesady - powiedzieć, że są jak najbardziej naturalną "bombą witaminową". Owoce najlepiej zbierać późną jesienią - po ich przemarznięciu. Zastosowanie Płatki utarte z cukrem niezastąpione przy wyrobie pączków. Płatki kandyzowane służą do dekoracji wykwintnych wyrobów cukierniczych. Owoce (po usunięciu ze środka włosków) znakomite do wyrobu syropów, dżemu i wina. Roztartych owoców można użyć jako składnika oryginalnego sosu do baraniny. Suszone owoce i suszone liście są cenionym składnikiem herbatek owocowych mających działanie wzmacniające. W ziołolecznictwie stosowany jest odwar z suszonych owoców, mający działanie wzmacniające, wspomagające leczenie szkorbutu, chorób zakaźnych, zapalenia wątroby, nieżytów przewodu pokarmowego oraz chorób, którym towarzyszy wysoka temperatura ciała. Odwar z rozdrobnionych owoców poprawia metabolizm. |
środa, 16 lutego 2011
DZIKA RÓŻA
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz