środa, 9 lutego 2011

CIASTO DROŻDŻOWE

zdjęcieCIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ

1 kg mąki
1 szkl cukru
10 dag drożdży(cała kostka)
1 1/2 szkl mleka
1 cukier waniliowy
5 jajek
1 kostka margaryny
szczypta soli
ok. 100 g rodzynków

Z drożdży,letniego mleka(nie trzeba użyć całej ilości,resztę można zostawić i dodać do ciasta)i odrobiny mąki zrobić rozczyn.Mąkę wsypać do miski,gdy rozczyn wyrośnie(po ok. 20 minutach)wlać go do miski z mąką.Następnie dodać jajka, cukier,cukier waniliowy,wlać resztę letniego mleka.Wszystko dobrze wyrobić,na koniec dodać rozpuszczoną margarynę( 3/4 kostki !)pozostałą zostawić do kruszonki.Ciasto uformować w kulkę,zostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.Rodzynki sparzyć odsączyć oprószyć mąką.Gdy ciasto podrośnie połączyć je z rodzynkami i wyłożyć do nasmarowanej tłuszczem blaszki.Odstawić do podrośnięcia w ciepłe miejsce a w międzyczasie przygotować kruszonkę( 1/4 kostki margaryny,mąka,cukier)i posypać nią wierzch ciasta.Nagrzać piekarnik na 180 C, wstawić blaszkę.Piec ok. 45-50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz