sobota, 12 lutego 2011

CALZONE PIZZA W PIEROGU

Calzone pizza w pierogu
Składniki
dla 2-4 osób
mąka, około 35dag
ciepła woda, 3/4 szkl
drożdże, 1/4 kostki
oliwa, 2-3 łyżki na oko
sól pieprz, 
oregano, 
kminek, 
jajko do posmarowania, 
papryka, pół
pieczarki, około 10
szpinak mrożony, 1/4 opakowania
cebula, pół
oliwki, 
ketchup, 
ser żółty, 15dag
czosnek, 
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min
1. W ciepłej wodzie rozrobić drożdże, połączyć z mąką, oliwą, tak żeby się odrywało od ręki ale nie było suche. Szczypta soli pieprzu. Wyrobić naprawdę dobrze, aby było elastyczne. Odstawić na 20 min. Jeszcze raz wyrobić, rozwałkować okrąg. Nakłuć widelcem.

2. Szpinak rozmrozić w rondelku doprawić czosnkiem, sola i pieprzem. Podsmażyć cebulkę, pieczarki odparować. Pokroić w kostkę paprykę. Na połówkę ciasta wyłożyć ketchup, starty ser, pieczarki z cebulką, szpinak, paprykę, oliwki, jeszcze raz ser. Ciasto złożyć na pół, zagnieść końcówki. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec około 20 min 200stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz