piątek, 18 lutego 2011

MARMOLADKI

Marmoladki

Składniki:
- 2 kg jabłka
- 1 kg cukier
- oliwa
- cukier puder
Przepis:
Jabłka obrać i pokroić w cząstki. Przełożyć do garnka, zalać odrobiną wody i gotować, mieszając (aby się nie przypaliły) aż zaczną się rozpadać i powstanie z nich papka. Następnie dodać cukier i jeszcze 5 minut gotować, stale mieszając. Mus powinien być gęsty. Lekko przestudzoną masę wylać na pergamin natłuszczony oliwą i rozprowadzić równo na grubość ok 3 cm. Gdy masa zastygnie, wykroić prostokątne kawałki, ułożyć je na blasze wyłożonej pergaminem posmarowanym oliwą i wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Suszyć je przez 2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika, jeszcze ciepłe, posypać cukrem pudrem lub zwykłym cukrem. Przechowywać w szklanym słoiku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz