piątek, 18 lutego 2011

NALEŚNIKI

Naleśniki
Najlepszy przepis, najlepsze naleśniki. Podawane ze słodkim lub słonym nadzieniem. 
drukuj 


Naleśniki - przepis podstawowy. Proste naleśniki z mleka, jajka i mąki z nadzieniem z sera białego. Przepis na najlepsze naleśniki

Przepis na naleśniki:
 150 g mąki 
 1 łyżeczka cukru pudru
 2 jajka 
 240 ml mleka 
 szczypta soli 
 3 łyżki roztopionego masła lub oleju 
 olej roślinny do smażenia 





Wykonanie: 
Mąkę przesiać, dodać cukier puder, jajka, mleko i sól. Zmiksować, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Przed samym smażeniem dodać do ciasta roztopione masło lub olej i wymieszać. Naleśniki można smażyć na suchej patelni (tylko pierwszego naleśnika usmażyć na oliwie) lub też wszystkie kolejne naleśniki smażyć na tłuszczu. 

Więcej opcji...
 
  • Naleśniki smażyć z dwóch stron na średnio rozgrzanej patelni teflonowej z cienkim dnem.
  • Naleśniki można smażyć od razu, nie czekając 30 minut, ale najlepsze są i najlepiej się smażą naleśniki z ciasta, które “odpoczęło”.
  • Naleśniki można smarować dżemem, musem jabłkowym lub smażonymi na maśle owocami np. brzoskwiniami. Można je też przekładać nadzieniem z sera białego (przepis poniżej).
  • Naleśniki z nadzieniem można składać w trójkąty lub zwijać w rulony. W takiej postaci można je odgrzewać na patelni na wolnym ogniu. Podawać np. z dodatkiem bitej śmietany lub kwaśnej i gęstej śmietany czy też jogurtem owocowym. Dobrze smakują posypane cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz