środa, 9 lutego 2011

PANI WALEWSKA

SKŁADNIKI:
  • Kruche ciasto:
  • 500 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 250 g margaryny Palmy z Murzynkiem,
  • 6 żółtek.
  • Beza:
  • 6 białek,
  • 1,5 szklanki cukru pudru,
  • łyżka mąki ziemniaczanej.
  • Dodatkowo
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki – lub innego kwaskowego (450 g),
  • 120 g płatków migdałowych.
PRZYGOTOWANIE:
Składniki ciasta szybko wyrobić, podzielić na połowę i schłodzić w lodówce. Białka trzeba ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo, po trochu cukier. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.

Prostokątną formę (25 x 33 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy na spód i smarujemy ją połową dżemu. Następnie wykładamy połowę masy bezowej, a na nią sypiemy połowę płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie trzeba postąpić z drugą częścią ciasta. Placki studzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz