
- Kruche ciasto:
- 500 g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół szklanki cukru pudru,
- 250 g margaryny Palmy z Murzynkiem,
- 6 żółtek.
- Beza:
- 6 białek,
- 1,5 szklanki cukru pudru,
- łyżka mąki ziemniaczanej.
- Dodatkowo
- słoiczek dżemu z czarnej porzeczki – lub innego kwaskowego (450 g),
- 120 g płatków migdałowych.
Składniki ciasta szybko wyrobić, podzielić na połowę i schłodzić w lodówce. Białka trzeba ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo, po trochu cukier. Na koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.
Prostokątną formę (25 x 33 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wykładamy na spód i smarujemy ją połową dżemu. Następnie wykładamy połowę masy bezowej, a na nią sypiemy połowę płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie trzeba postąpić z drugą częścią ciasta. Placki studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz