
Biszkopt:
8 jajek
5 łyżek cukru
5 czubatych łyżek mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
Brzoskwinie:
1 puszka brzoskwiń
1 szklanka wody
2 galaretki brzoskwiniowe lub pomarańczowe
Nutella:
1 duża Nutella (630 lub 750 g)
1 płatek wafla
Krem:
3/4 l mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
2 cukry waniliowe (daję 3)
kostka masła
Dodatkowo:
biszkopty podłużne (1 paczka, jakieś 125 g)
1/2 l śmietany 30 %
1 galaretka cytrynowa
starta czekolada
Biszkopt - ubić pianę z białek, dodać cukier (ja daję jeszcze dodatkowo cukier waniliowy), żółtka, maki, proszek, na koniec ocet. Upiec placek, wystudzić i przekroić na pół. W środek dajemy brzoskwinie:
Brzoskwinie - po otwarciu odlewamy sok, dodajemy do niego szklankę zimnej wody, wsypujemy obie galaretki, czekamy chwilę aż żelatyna w galaretkach namoknie następnie całość lekko podgrzewamy i mieszamy aż galaretki się rozpuszczą. Brzoskwinie kroimy w kostkę i wrzucamy do galaretki. Kiedy całość zacznie tężeć, wylewamy na biszkopt i przykrywamy drugą częścią placka. Gdy brzoskwinie całkiem zastygną, placka smarujemy nutellą:
Nutella - nutellę lekko podgrzać aż zrobi się bardziej płynna (można w kąpieli wodnej) - Uwaga! bardzo łatwo się przypala! Do nutelli wkruszyć wafla. Ciepłą masą smarować placek, gdy wystygnie dajemy krem:
Krem - odlać odrobinę mleka, resztę zagotować. Utrzeć żółtka z mąką i cukrem, dodać odlane mleko. Powstałą masę wlać na gotujące się mleko, ciągle mieszając doprowadzić do ponownego zagotowania. Wystudzić i utrzeć z kostką masła.
Na kremie układamy biszkopty, należy je ułożyć tak, aby po ukrojeniu kawałka placka w przekroju były widoczne takie "biszkoptowe wzgórza" czyli w poprzek do krojenia.
Teraz dajemy śmietanę. Śmietankę ubijamy (ja dodaję jeszcze dwie łyżki cukru pudru, bo uwierzcie - ten placek wcale nie jest za słodki!), dodajemy wystudzoną galaretkę, rozpuszczoną w 1 szklance wody. Gdy wszystko zacznie tężeć wylewamy na placek.
Posypujemy startą czekoladą. Całość dobrze schłodzić. Dobrze jest ten placek robić w formie lub czymś go zabezpieczyć
przed rozpłynięciem się na boki, bo gdy jest ciepło, to masa i śmietana lubią "uciekać"
Plagiat!!! Przepis został skopiowany z Wielkiego Żarcia http://www.wielkiezarcie.com/recipe28227.html
OdpowiedzUsuń