środa, 9 lutego 2011

RAFAELLO

RAFAELLO

ciasto:
6 jaj
1 szkl. cukru
4 łyzki oleju
1 szkl. maki
1 budyń smietankowy
1 łyzeczka proszku do pieczenia

krem:
3 szkl. mleka
3/4 szkl. cukru
1 kostka margaryny Kasi
1 szkl. mąki pszennej
aromat śmietankowy

masa kokosowa:
20 dag wiórek kokosowych
2 łyżki cukru
2 łyżki masła
1/2 olejku śmietankowego

Biszkopt:oddzielamy białka od żółtek,ubijamy białka z cukrem na sztywno,po kolei dodajemy żółtka,następnie olej i mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia.Pieczemy około 30 min.( ma mieć kolor jak biszkopt-złociutki).
Krem: 1,5 szkl. mleka trzeba zagotować z cukrem w reszcie mleka rozprowadzić mąkę (będzie gęste), wlać to do mleka i szybko rozmieszać (powstanie budyń), krótko zagotować, pozostawić do ostudzenia.Miękką margarynę wyrobić z olejkiem mikserem,porcjami dodawać budyń i wyrabiać.
Upieczone ciasto przekroić na 3 placki.Posmarować placki kremem.
Masa:składniki do masy kokosowej przesmażyć razem,lekko zrumienić,gdy wystygnie wysypać na krem i docisnąć rękoma.

Składniki do masy kokosowej najlepiej jest przesmażyć na małej blaszce w piekarniku,na niezbyt dużej temperaturze,trzeba je od czasu do czasu przemieszać.zdjęcie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz