Bardzo dobry sposób na placki, bez drożdży. Prosty przepis i co najważniejsze - szybkie wykonanie. Placuszki są pulchne w środku i chrupiące z zewnątrz.
Składniki (około 20 placków):
- 1 jajko
- 1/2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 szklanka zsiadłego mleka
- 2 szklanki przesianej mąki pszennej
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
- Żółtko ucieram z cukrem, solą, sodą, wlewam zsiadłe mleko.
- Wsypuję mąkę, cały czas ucierając.
- Utartą masę ostrożnie mieszam z ubitą pianą z białka.
- Na patelni rozgrzewam tłuszcz i łyżką kładę ciasto formując nieduże placuszki.
- Smażę z obu stron na złoty kolor.
- Posypuję cukrem pudrem. Podaję ze śmietaną, jogurtem lub syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz