wtorek, 15 lutego 2011

PLACEK BISZKOPTOWY NA ZIMNO

Placek biszkoptowy z kremem budyniowym i galaretką (na zimno)
Składniki
dla >6 osób
biszkopty, ok. 60 dag
masło, 2 kostki
cukier, 2/3 szkl.
mleko, 2 szkl.
żółtka, 10
kakao, 2 łyżki
budyń w proszku (ja dodałam waniliowy), 1 duży (na 0,75l)
galaretka, 3
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min
1. Najpierw należy zrobić budyń. Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać budyń i powoli wlewać małym strumieniem gorące mleko, ciągle mieszając. Podgrzewać wszystko na małym ogniu i ucierać delikatnie mikserem. Gdy zacznie się gotować i zrobią się grudki, zestawić z ognia i i ucierać aż utworzy się jednolita masa i dalej gotować, uważając żeby nie przypalić. Gdy zgęstnieje wylać do naczynia i ostudzić. W międzyczasie rozpuścić galaretki. Odlać 2 szkl. do kubka, wystudzić.

2. Utrzeć masło na puch i dodawać powoli po łyżce zimny budyń, cały czas ucierając. Podzielić masę na 2 części, do jednej dodać kakao. Biszkopty moczyć w przestudzonej galaretce (tych 2 odlanych szkl.) i układać na dno i boki dużej blachy (należy je tylko na krótko zamoczyć w galaretce, żeby się nie rozmoczyły, a tylko lekko nią nasiąknęły). Na biszkopty wyłożyć białą masę, znowu namoczone biszkopty, ciemną masę i kolejną warstwę biszkoptów. Na wierzch wylać lekko gęstniejącą galaretkę. Opcjonalnie pod galaretkę można ułożyć jakieś owoce, np. brzoskwinie. Placek przechowywać w lodówce. Najlepiej smakuje na drugi dzień jak biszkopty zmiękną i galaretka stwarnieje.

3. Smacznego :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz