sobota, 12 lutego 2011

calzone

Calzone
Składniki
dla 4-6 osób
CIASTO:, 
-mąka pszenna, 350g
-woda, 150 ml
-drożdże świeże, 15 g
-oliwa, 30 g+ 1 łyżka do sosu
-jajko, 1 szt
-cukier, szczypta
-sól, 1 łyżka (płaska)
opcjonalnie można dodać do cista suszone zioła (bazylia, oregano itp), 
Sos:, 
-pomidory rozdrobnione z puszki (najlepiej bez skórki i pestek), 400 g
-przecier pomidorowy, 45 g
-cebula, 1 średnia
sól, pieprz, bazylia, oregano, cukier, do smaku
Dodatki:, 
co kto lubi i ile kto lubi :) U mnie:, 
-ser, salami, papryka, kukurydza, szynka,, 
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min
1. SOS:
Cebulkę pokroić w drobną kostkę i przysmażyć na oliwie. Dodać pomidory oraz przecier i dusić aż sok odparuje (sos powinien być dość gęsty). Na koniec przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, oregano i bazylią.

2. CIASTO: Drożdże wymieszać z cukrem i wodą. Do miski wsypać mąkę, sól, wbić jajko i wlać oliwę oraz wodę z drożdżami i cukrem. Całość dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoja objętość. Wtedy wyrobić raz jeszcze przez około 2-3 minuty. Gotowe ciasto podzielić na części ( ilość zależy od tego jakiej wielkości pierożki chcemy otrzymać). Jeśli mają być wielkości normalnej pizzy złożonej na pół, ciasto dzielimy na 2 części. Jeżeli natomiast mają wyjść malutkie calzone- na 16 części. Ja zazwyczaj dzielę ciasto na 8 części.

3. Każdą część należy cienko rozwałkować, posmarować sosem (zostawiając czyste brzegi), nałożyć dodatki i zlepić jak pieroga.

4. gotowe pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w rozgrzany do 250 stopni piekarniku przez 10 minut. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz