niedziela, 6 lutego 2011

BABKA KAKAOWO-CYTRYNOWA

zdjęcieBABKA KAKAOWO-CYTRYNOWA

250g mąki
250g masła
250g cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego (4g)
sok z 1/2 cytryny
4 jaja
4 płaskie łyżki kakao
starta skórka z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia


gdy masa kakaowa wyjdzie zbyt gęsta można dodać 1-2 łyżki mleka

Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie części.
Do pierwszej dodać kakao, do drugiej skórkę z cytryny.
Masło utrzeć z żółtkami, cukrami i sokiem z cytryny na puszystą masę.
Ubić białka i delikatnie wymieszać z masą.
Masę podzielić na dwie części. Jedną wymieszać (najlepiej ręcznie) z mąką z kakao, drugą z mąką i skórką.
Wlać do blaszki najpierw ciemną masę a następnie jasną.
Piec ok. 1 godziny w 180-190 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz