wtorek, 15 lutego 2011

SNIKERS

Snickers
Składniki
dla >6 osób
CIASTO I, 
Jaja, 9 szt
cukier, 9 łyżek
mąka, 7 łyżek
kakao, 2 łyżki
proszek do pieczenia, 1,5 łyżeczki
CIASTO II, 
orzechy włoskie, 30 dag
białka, 6 szt
cukier, 1 szklanka, 
Miód, 1 łyżka
mąka, 1 łyżka, 
mąka ziemniaczana, 1 łyżka
proszek do pieczenia, 1 łyżeczka, 
krem, 
mleko, 1,5 szklanki
żółtka, 6 szt
niepełna szklanka cukru, 
mąka ziemniaczana, 1 łyżka, 
mąka zwykła ,1 łyżka, 
1 czekolada, 
alkohol, 
masło, 30 dag
kakao, 1 łyżka, 
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 90 min
1. Z CIASTA I zrobić biszkopt, upiec, wystudzić i przekroić na 2 części.

2. CIASTO II

3. Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż masa nie zrobi się świecąca następnie dodać miód. Mąki i proszek do pieczenia wymieszać razem i wsypać do masy - delikatnie wymieszać. Na koniec dodać pokrojone drobno orzechy delikatnie wymieszać. Upiec ciasto (ok 40 min 150°-160°) - włożyć do nagrzanego piekarnika.

4. KREM

5. 1,5 szklanki mleka zagotować, dodać 6 utartych żółtek z niepełną szklanką cukru, 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 1 łyżką mąki zwykłej - wystudzić.

6. Utrzeć 30 dag masła, dodać zimny krem i podzielić na 2 części, do jednej części dodać kakao i pokrojoną w kostkę czekoladę. Do kremu można dodać odrobinę jakiegoś alkoholu (czysta wódka lub adwokat).

7. Przełożyć ciasto, po górze polać polewą czekoladową. Ciasto można udekorować drobno startymi orzechami lub kokosem.

8. SMACZNEGO!!! :-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz