WIŚNIOWIEC
CIASTO:
30 dag margaryny
25 dag cukru pudru
25 dag mąki pszennej
6 jajek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka
amoniaku
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżki kakao
1/2 szkl orzechów mielonych
MASA WIŚNIOWA:
1 litrowy słoik kompotu z wiśni
2 galaretki
wiśniowe
MASA CYTRYNOWA:
1 opakowanie śmietany "śnieżki"
1/2 szkl słodkiego mleka
1 galaretka cytrynowa
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Na końcu dodać pianę z białek. Ciasto podzielić na 3 części.
Jedna część biała
Druga-dodać kakao
Trzecia-dodać orzechy.
Każde ciasto piec osobno.
WYKONANIE MASY WIŚNIOWEJ:
Kompot przecedzić, wiśnie wydrylować, kompot uzupełnić wodą do 3/4 wysokości słoika, zagotować i rozpuścić galaretki wiśniowe. Gdy galaretki zaczną tężeć, dodać wydrylowane wiśnie i wymieszać.
WYKONANIE MASY CYTRYNOWEJ:
Śmietanę "śnieżkę" ubić z zimnym mlekiem, dodać tężejącą galaretkę cytrynową (rozpuszczoną w 1/2 szkl. wody)
PRZEŁOŻENIE CIASTA:
placek jasny-masa wiśniowa-placek orzechowy-masa cytrynowa-placek kakaowy-polewa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz