niedziela, 6 lutego 2011

WIŚNIOWIEC

zdjęcieWIŚNIOWIEC

CIASTO:
30 dag margaryny
25 dag cukru pudru
25 dag mąki pszennej
6 jajek
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka
amoniaku
1 cukier waniliowy
2 płaskie łyżki kakao
1/2 szkl orzechów mielonych

MASA WIŚNIOWA:
1 litrowy słoik kompotu z wiśni
2 galaretki
wiśniowe

MASA CYTRYNOWA:
1 opakowanie śmietany "śnieżki"
1/2 szkl słodkiego mleka

1 galaretka cytrynowa


Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem do pieczenia i amoniakiem. Na końcu dodać pianę z białek. Ciasto podzielić na 3 części.
Jedna część biała

Druga-dodać kakao
Trzecia-dodać orzechy.
Każde ciasto piec osobno.

WYKONANIE MASY WIŚNIOWEJ:
Kompot przecedzić, wiśnie wydrylować, kompot uzupełnić wodą do 3/4 wysokości słoika, zagotować i rozpuścić galaretki wiśniowe. Gdy galaretki zaczną tężeć, dodać wydrylowane wiśnie i wymieszać.

WYKONANIE MASY CYTRYNOWEJ:
Śmietanę "śnieżkę" ubić z zimnym mlekiem, dodać tężejącą galaretkę cytrynową (rozpuszczoną w 1/2 szkl. wody)

PRZEŁOŻENIE CIASTA:
placek jasny-masa wiśniowa-placek orzechowy-masa cytrynowa-placek kakaowy-polewa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz