piątek, 18 lutego 2011

JABŁKA SMAŻONE W CIEŚCIE

Jabłka smażone w cieście

Bardzo dobry sposób na deser z pokrojonych jabłek, smażonych w delikatnym, chrupiącym i cieniutkim cieście. Podobnie można smażyć śliwki, dzieląc je na połowy. 

Składniki: 

  • 1/2 kg jabłek
  • 25 dkg mąki
  • 1/4 litra wody
  • 2 jajka
  • sól
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Wykonanie: 
  • Przesianą mąkę wspypujemy do miski, dodajemy wodę i żółtka, dokładnie wyrabiamy łyżką. Ubijamy pianę z białek, dodajemy do ciasta.
  • Jabłka obieramy, kroimy w plastry grubości 1 cm, wycinamy gniazda nasienia.
  • Każdy kawałek jabłka wbijamy na widelec, zanurzamy w cieście, następnie kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na jasnozłoty kolor.
  • Po zdjęciu z patelni posypujemy cukrem pudrem i cynamonem, polewamy miodem lub syropem klonowym, ewentualnie podajemy ze śmietanką lub jogurtem.
  • Placuszki można polać jogurtem lub śmietanką, miodem lub syropem klonowym. Posypać cynamonem.
Placki smażone na oliwie z jabłkami, śliwkami w cukrze pudrze. Przepis na placki z jabłkami z jogurtem, śmietanką i cynamonem. Przepis sprawdzony na pyszne placki z jabłkami. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz