środa, 9 lutego 2011

CAPPUCINO

CAPPUCINO

biszkopt:
Upiec biszkopt z 6 jaj z kakao i przekroić na dwa placki.

ciasto kokosowe:
20 dkg kokosu
5 białek
1 szkl. cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem.Dodać kokos wymieszany z proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać łyżką.Piec na blasze wyłożonej pergaminem w temp. 150 C.

krem:
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
cukier waniliowy
1/2 szkl. cukru
1/2 litra mleka
1 margaryna
2 torebki kawy cappuccino o dowolnym smaku
Odlać pół szk mleka i wymieszać w nim obydwie mąki.Pozostałe mleko zagotować z cukrem,cukrem waniliowym i wlać rozrobioną mąkę.Tak przygotowany budyń ostudzić. Następnie utrzeć margarynę i dodawać po łyżce zimny budyń.Na koniec wsypać cappuccino(po trochu) i wymieszać.

przełożenie ciasta:
biszkopt,krem,ciasto kokosowe,krem,biszkopt.
Można też biszkopt zostawić w całości,posmarować go kremem i przykryć ciastem kokosowym.Wierzch ciasta polać polewą lub roztopioną czekoladą(1 czekolada + 4 łyżki oleju rozpuścić na parze,lekko przestudzić i polać ciasto).zdjęcie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz