niedziela, 6 lutego 2011

ROLADA WIEPRZOWA

zdjęcie
ROLADA WIEPRZOWA

1 kg mięsa wieprzowego(w miarę chudego)
♦ 1 cebula
♦ 3 jajka
♦ 1½ szklanki bułki tartej
♦ sól
♦ pieprz
♦1/2 szklanki wody
♦ vegeta
Nadzienie
♦1/2 kg pieczarek
♦ 2 ogórki kwaszone lub konserwowe wg uznania

♦ kilka kawałków papryki konserwowej
♦ pęczek szczypiorku
♦ 1 jajko
♦ sól + pieprz +odrobinka vegety
♦ łyżka oliwy lub oleju


Mięso zmielić z cebulką, dodać jajka, bułkę tartą ,pieprz ,sól, wodę, vegetę do smaku. Wyrobić jak na kotlety mielone.
Wyrobioną masę ułożyć na papierze do pieczenia, uformować prostokąt.
Pieczarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, podsmażyć na łyżce oleju 10 min do wyparowania wody. Wbić jajko i razem usmażyć.
Dodać pokrojone w kosteczkę ogórki, paprykę i szczypiorek doprawić do smaku
,dobrze wymieszać.
Ułożyć na mięsie farsz(dobrze wycisnąć żeby nie było soku)zwinąć razem z papierem i piec w piekarniku 220ºc 30 min ,po tym czasie papier odwinąć i rozłożyć po bokach i piec jeszcze do zrumienienia jak pasztet. Podawać na ciepło polaną sosem pieczarkowym lub na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz