wtorek, 15 lutego 2011

PLACEK USTA

Placek Usta
Składniki
dla >6 osób
25 dkg małych biszkoptów, 
marmolada do składania biszkoptów, 
skł. na ciasto:, 
1 marg. bielska, 
1 1/2 szkl, cukru pudru, 
2 czubate łyzki kakao, 
1 cukier waniliowy, 
3 łyzki wody, 
1 łyzeczka proszku do pieczenia, 
1 1/2 szkl. maki tortowej, 
6 jaj ( 5 żółtek , 1 całe jajko ) i 3 białka z jajek z kremu, 
Krem :, 
1 budyń śmietankowy lub waniliowy, 
3 łyżki maki, 
3 żółtka ( białka do ciasta), 
7 łyżek cukru kryształu, 
2 szkl. mleka, 
1 kostka masła, 
Polewa:, 
0,5 kostki margaryny, 
5 łyżek cukru pudru, 
2 pełne łyżki kakao, 
5 łyżek kwasnej smietany, 
1i 1/2 łyzki żelatyny, 
dekoracja ;; lukier i koraliki, 
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min
1. Ciasto : marg, i cukry roztopic na małym ogniu , dodac 5 zółtek , 1 całe jajko dalej podgrzewac następnie dodac makę wymieszaną z proszkiem do piecz, i kakao . na końcu zdjac z ognia i dodac pianę ubitą z 8 białek pozostałych z wczesniej dodanych 5 zółtek i 3 białka pozostałe z kremu. gotowym ciastem zalac biszkopty połaczone ze sobą marmoladą .Ciasto włożyć do piekarnika na 40 min w temp ok 180 stopni. Gdy się upiecze odstawic do wystygnięcia , 

2. Krem ;; szkl, mleka zagotowac z cukrem druga szkl wymieszac z budyniem , żółtkami i maką dodac do gotującego mleka i pozostawic na małym ogniu do zgestnienia cały czas mieszając .Gdy gotowy schłodzic. Masło utrzec , dodac zimny krem . Wyłożyc na placek

3. Polewa:; rozpuscic skł,( oprócz zelatyny) . Gdy sie podgrzeją dodac żelatyne rozpuszczona w 3 łyzkach wody . wystudzoną polewę wyłożyc na placek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz