
Składniki
dla >6 osób25 dkg małych biszkoptów,
marmolada do składania biszkoptów,
skł. na ciasto:,
1 marg. bielska,
1 1/2 szkl, cukru pudru,
2 czubate łyzki kakao,
1 cukier waniliowy,
3 łyzki wody,
1 łyzeczka proszku do pieczenia,
1 1/2 szkl. maki tortowej,
6 jaj ( 5 żółtek , 1 całe jajko ) i 3 białka z jajek z kremu,
Krem :,
1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
3 łyżki maki,
3 żółtka ( białka do ciasta),
7 łyżek cukru kryształu,
2 szkl. mleka,
1 kostka masła,
Polewa:,
0,5 kostki margaryny,
5 łyżek cukru pudru,
2 pełne łyżki kakao,
5 łyżek kwasnej smietany,
1i 1/2 łyzki żelatyny,
dekoracja ;; lukier i koraliki,
marmolada do składania biszkoptów,
skł. na ciasto:,
1 marg. bielska,
1 1/2 szkl, cukru pudru,
2 czubate łyzki kakao,
1 cukier waniliowy,
3 łyzki wody,
1 łyzeczka proszku do pieczenia,
1 1/2 szkl. maki tortowej,
6 jaj ( 5 żółtek , 1 całe jajko ) i 3 białka z jajek z kremu,
Krem :,
1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
3 łyżki maki,
3 żółtka ( białka do ciasta),
7 łyżek cukru kryształu,
2 szkl. mleka,
1 kostka masła,
Polewa:,
0,5 kostki margaryny,
5 łyżek cukru pudru,
2 pełne łyżki kakao,
5 łyżek kwasnej smietany,
1i 1/2 łyzki żelatyny,
dekoracja ;; lukier i koraliki,
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min1. Ciasto : marg, i cukry roztopic na małym ogniu , dodac 5 zółtek , 1 całe jajko dalej podgrzewac następnie dodac makę wymieszaną z proszkiem do piecz, i kakao . na końcu zdjac z ognia i dodac pianę ubitą z 8 białek pozostałych z wczesniej dodanych 5 zółtek i 3 białka pozostałe z kremu. gotowym ciastem zalac biszkopty połaczone ze sobą marmoladą .Ciasto włożyć do piekarnika na 40 min w temp ok 180 stopni. Gdy się upiecze odstawic do wystygnięcia ,
2. Krem ;; szkl, mleka zagotowac z cukrem druga szkl wymieszac z budyniem , żółtkami i maką dodac do gotującego mleka i pozostawic na małym ogniu do zgestnienia cały czas mieszając .Gdy gotowy schłodzic. Masło utrzec , dodac zimny krem . Wyłożyc na placek
3. Polewa:; rozpuscic skł,( oprócz zelatyny) . Gdy sie podgrzeją dodac żelatyne rozpuszczona w 3 łyzkach wody . wystudzoną polewę wyłożyc na placek
2. Krem ;; szkl, mleka zagotowac z cukrem druga szkl wymieszac z budyniem , żółtkami i maką dodac do gotującego mleka i pozostawic na małym ogniu do zgestnienia cały czas mieszając .Gdy gotowy schłodzic. Masło utrzec , dodac zimny krem . Wyłożyc na placek
3. Polewa:; rozpuscic skł,( oprócz zelatyny) . Gdy sie podgrzeją dodac żelatyne rozpuszczona w 3 łyzkach wody . wystudzoną polewę wyłożyc na placek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz