środa, 16 lutego 2011

PIEROGI LENIWE

Leniwe
Składniki
  • masło
  • mąka 150 g
  • sól
  • cukier
  • ser biały 300 g
  • cukier waniliowy
  • jajka 2 szt.Leniwe(pierogi)

    300g białego sera półtłustego

    150 g mąki

    2 jajka

    szczypta soli

    ewentualnie cukier waniliowy

    masło do polania

    cukier cynamonowy

    Ser rozgniatam widelcem, niezbyt dokładnie bo lubię grudki. Dodaje mąkę, stopniowo i jajka, sól i cukier (niekoniecznie). Zagniatam zwarta masę ale niezbyt sucha, musi się trochę kleić do rąk.

    Na stolnicy wysypuje trochę mąki, z ciasta robię wałki średnicy ok. 3-4 cm. lekko spłaszczam dłonią i kroje kluski - nieco poprzecznie.


    Kluski wrzucam do dużego, szerokiego garnka z wrzątkiem. Jak wypłyną gotuję jeszcze kilka minut - w zależności od wielkości klusek. A następnie ostrożnie łyżką cedzakową przekładam na talerz.

    Polewam stopionym masłem i posypuję cukrem cynamonowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz