czwartek, 17 lutego 2011

KOTLET Z ŻÓŁTEGO SERA

Kotlet z żółtego sera
Składniki
dla 2-4 osób
ser żółty w kawałku, 40dkg.
jajko, 1szt.
mąka, 2łyżki
mleko, 3łyżki
tarta bułka, 1/2szkl.
olej do smażenia, ok.1szkl.
mielona papryka, 0,5łyżeczki
sól,pieprz, 
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 45 min
1. Ser pokroić na grube 4 plastry,jajko rozmięszaj z mąką,mlekiem i papryką.Tartą bułke wysyp na talerzyk.Na patelni rozgrzej olej.

2. Plastry sera panieruj najpierw w cieście pózniej w bułce tartej i od razu kładż na olej.Smaż z obu stron na złoty kolor,Gdy skórka się przyrumieni zmiejsz ogień i trzymaj tak kotleciki jeszcze 1-2min.aby ser ładnie się rozpuścił w środku,kotlety odsącz na ręczniku papierowym,podawać z ziemniaczkami i suróweczką,lub tylko samą surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz