wtorek, 15 lutego 2011

PLACEK KRÓLEWSKI

Składniki
dla >6 osób
Składniki na ciasto ciemne :, 
15 dkg margaryny, 
15 dkg cukru pudru, 
3 łyżki sztucznego miodu, 
1 pełna łyżka sody, 
40 dkg mąki, 
2 jajka całe, 
Składniki na biszkopt :, 
4 jajka, 
niepełna szkl cukru kryształu, 
1/2 szkl mąki ziemniaczanej, 
1/2 szkl mąki pszennej, 
1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
1 łyżka octu, 
3 łyżki oleju, 
masa :, 
2 szkl mleka, 
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej, 
1 1/2 łyżki mąki pszennej, 
1 cukier waniliowy, 
szkl, cukru kryształu, 
1 marg bielska, 
Polewa :, 
3 łyzki kakao , 3 łyżki wody , 3 łyżki cukru pudru , 14 dkg marg, 
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min
1. Ciasto ciemne :połączyc wszystkie skł, zarobic ciasto , podzielic na 2 równe części , wyłozyc na wysmarowane wcześniej tłuszczem blaszki i upiec w piekarniku przez 15 min, w temp. 190 stopni

2. Biszkopt: ubic białka dodac cukier , potem żółtka( wymieszane wczesniej z octem i olejem), na końcu mąki (połaczone wcześniej z proszkiem do pieczenia) i upiec
3. Masa : 1 szkl. mleka zagotowac z cukrami , resztę mleka wymieszac z mąką pszenną i ziemniaczaną) gdy cukry z mlekiem zaczną się gotować dodawac po małym kawałku cała margarynę i mieszac aż się rozpuści , na końcu dodac mąkę i cały czas delikatnie mieszając pozostawic na małym ogniu aż zrobi się gęsty budyń , Gdy gotowy ciepłym przełoży placki . Najpierw ciemne ciasto , póżniej biszkopt i znowu ciemne i na koniec polewa i gotowe .Placek Królewiec

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz