niedziela, 13 lutego 2011

KURCZAK Z ANANASEM

Kurczak duszony z ananasem
Składniki
dla 4-6 osób
filety z piersi kurczaka, 4 szt.
cebula, 1 szt.
Ananas, 1 puszka
mąka, 1,5 łyżki
sól, 1 płaska łyżeczka
słodka papryka w proszku, 1 łyżeczka
koncentrat pomidorowy, 1 łyżka
olej, 2-3 łyżki
Opis przygotowania
czas przygotowania: do 60 min
1. Plastry ananasa pokroić w kostkę, a do zalewy dodać tyle wody, aby otrzymać szklankę płynu. Mięso umyć, osuszyć i obtoczyć w mące wymieszanej z solą. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć mięso z obu stron do zrumienienia, po czym odłożyć na talerz. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę. Dodać paprykę, koncentrat i zalewę z ananasa. Zagotować, stale mieszając. Dodać podsmażone mięso i kostki ananasa, wymieszać i dusić pod przykryciem około 30 minut. 
Najlepiej podawać z ryżem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz