niedziela, 6 lutego 2011

BANANOWIEC

BANANOWIEC

Upiec dwa biszkopty – jasny i kakaowy, oba z 4 lub 6 jajek.
Masa I:
½ litra mleka
4 żółtka
15 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
2 kostki masła
2 łyżki kakao
Żółtka utrzeć z cukrem
mąką i odrobiną mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym. Mleko wlać do masy i ugotować budyń. Utrzeć dwie kostki masła i połączyć z kremem.
Masę podzielić na pół, jedną pozostawić białą, do drugiej dodać kakao.

Masa II:
3 serki homogenizowane "Bieluch"
2 galaretki - smak dowolny
banany
inne dowolne owoce
2 dowolne galaretki
Serki połączyć (zmiksować) z galaretkami rozpuszczonymi w 2 szklankach wody.

Przełożenie:
Na jasny biszkopt wykładamy masę kakaową. W ciemnym biszkopcie wycinamy dziury kieliszkiem i kładziemy go na ciemną masę a do dziurek wkładamy kawałki banana. Na to wylewamy masę serkową i układamy kółka z ciemnego biszkopta (te wycięte kieliszkiem), całość smarujemy białą masą. Na masie układamy dowolne owoce (brzoskwinie, ananasy, winogrona, banany) i zalewamy dwoma tężejącymi galaretkami.
Cały placek najlepiej jest robić w formie w której były pieczone biszkopty. Ciasto wychodzi bardzo wysokie.

1 komentarz:

  1. Kopia przepisu z Wielkiego Żarcia http://www.wielkiezarcie.com/recipe56886.html Plagiat!!!

    OdpowiedzUsuń